Əmtəə ekspertizası müəyyən məhsulların keyfiyyətinin və xüsusiyyətlərinin normativ tələblərə uyğunluğunun qiymətləndirilməsi prosesidir. Məhsulda müəyyən qüsurlar aşkar etmiş satıcı ilə alıcı arasında mübahisə yarandıqda həyata keçirilir.
İstehlakçı aşağıdakı hallarda məhsulun ekspertizasını sifariş etmək hüququna malikdir:
• alınan məhsulların keyfiyyəti və ya xüsusiyyətləri qeyd olunanlara uyğun gəlmir;
• məhsulun qüsurlarının səbəbini müəyyən etmək lazımdır;
• qarşı tərəfin təqsiri ilə baş vermiş hadisə (yanğın, daşqın) nəticəsində zədələnmiş əmlakın dəyərini müəyyən etmək lazımdır;
• məhsulların saxlanması və ya daşınması standartlarını yoxlamaq lazımdır;
• məhsulun xassələrinin onun istehlak keyfiyyətlərinə təsir dərəcəsini müəyyən etmək lazımdır.
Məhsulun köhnəlməsi, qüsurları və ya zədələnməsi nəzərə alınmaqla onun real bazar qiymətini müəyyən etmək lazım gəldikdə xidmət də tələb olunur.
Ekspertiza növləri
1. Qida məhsulları.
Müstəqil ekspertiza zamanı istehsal olunan məhsulların nümunələri sanitariya normaları və istehsal reseptləri ilə müqayisə edilir. Mütəxəssislər rütubət, kalori miqdarı, yağ tərkibi və digər xüsusiyyətləri qiymətləndirirlər. İstehsal prosesi texnologiyalarından kənarlaşmalar araşdırılır, keyfiyyətsiz xammalın əlavə edilməsi faktları müəyyən edilir.
2. Elektronika və məişət texnikası.
Bir çox telefonlar, tozsoranlar və ya bağ alətləri ucuzdur, çünki onlar aşağı keyfiyyətli (orijinal olmayan) komponentlərdən istifadə edirlər. Bir sıra satıcılar satdıqları avadanlığa zəmanət verməkdən imtina edirlər, bunun səbəbini təchizatçı/istehsalçı tərəfindən yoxdur. Müstəqil ekspertiza vicdansız iş hallarını aşkar etməyə kömək edir.
3. Qeyri-ərzaq məhsulları.
Onların keyfiyyəti iki növ resurs - istehsala faktiki xərclənənlər və müşayiət olunan sənədlərdə göstərilənlər arasında uyğunsuzluq səbəbindən əziyyət çəkir. Komponentlər təhlil edildikdə saxta mallar aşkar edilir.